NTF Västernorrland

40 740 barn marscherar baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen

För sjätte året i rad genomför Volvia Försäkringar och NTF Barnsäkerhetens dag vars höjdpunkt är baklängesmarschen. Hittills har närmare 200 000 barn över hela Sverige deltagit i marschen som blivit ett stående inslag på landets förskolor.

– Syftet med Barnsäkerhetens dag är att öka kunskapen om hur barn färdas säkert i bilen. Tyvärr placerar nästan en fjärdedel av alla småbarnsföräldrar sina barn felvända i bilen. Något som beror på okunskap och att det varje år tillkommer nya föräldrar som behöver information om hur barn färdas säkert i bilen, säger Sofia Bergfors marknadsansvarig på Volvia Försäkringar.

Trots att bakåtvänt åkande är det absolut säkraste färdsättet för små barn i bil placeras 24 % av alla 0-4 år framåtvända i bilen. Det visar Volvia Försäkringars rikstäckande undersökning kring barn- och trafiksäkerhet. I undersökningen framkommer det även att 23 % av alla föräldrar i Sverige inte vet när de ska vända sina barn framåt i bilen.

– För att skydda små barn i bilen rekommenderar vi bakåtvänt åkande upp till minst 4 års ålder. Risken för att ett barn skadas allvarligt vid en krock är upp till fem gånger högre om barnet sitter framåtvänt istället för bakåtvänt. Vid en krock utsätts nämligen barnets nacke för våldsamma krafter i en framåtvänd stol. En bakåtvänd bilbarnstol fångar däremot upp kraften bättre och skyddar barnets känsliga huvud och hals, säger Mona-Lill Landström på NTF Västernorrland.

På Barnsäkerhetens dag den 21 maj genomför totalt 1019 förskolor baklängesmarscher runt om i Sverige.

I Västernorrland är 415 barn som kommer att delta i Barnsäkerhetens dagen.

Dessa förskolor kommer att vara med:
Lillängets förskola, Sollefteå
Bergeforsens förskola, Bergeforsen
Turinge förskola, Överturingen
Björnen Blåsippan, Örnsköldsvik
Ljustorp förskola, Ljustorp
Älgens förskola, Näsåker
Nyckelpigan förskola, Östavall
Gottne förskola, Mellansel
Västergatans förskola, Sundsvall
Lugnviks förskola, Lugnvik
Dagbarnvårdarna Tryggheten, Kramfors
Lilla Förskolan, Härnösand

Media är välkomna att medverka vid de lokala marscherna den 21 maj.

För mer information, kontakta
Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland


Fakta om Volvia
Volvia, som från början var Volvos eget försäkringsbolag, specialiserar sig på försäkringar för Volvo. Volvia Försäkringar har i flera år jobbat aktivt med frågor inom barnsäkerhet. Med initiativ som ”Barnsäkerhetens dag” och ”Baklängesmarschen” har Volvia riktat fokus mot barnens rätt att alltid sitta säkert i bilen. Volvia ingår sedan 2001 i Försäkringsbolaget If och finns i Sverige, Norge Finland och Danmark.


Fakta om NTF
NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande är en oberoende, idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en säker trafik. Målet är en säker trafik där ingen dödas eller skadas allvarligt. NTF ska öka människors, företags och organisationers förmåga och vilja att ställa krav på och själva bidra till varaktiga förbättringar av trafiksäkerheten. Dessutom ska NTF medverka till att ge insikt om trafiksäkerhetens betydelse för folkhälsan.


2014-05-14