NTF Västernorrland

Dags för sportlov - lasta rätt!

Nu är det dags för sportlov. Då är det många som beger sig ut för att njuta av härlig skidåkning. Men tänk på att lasta rätt i bilen, annars kan en trevlig semester sluta redan innan den har börjat.

När man ske ge sig ut på semester har man ofta med sig mer bagage lastat än i vanliga fall. Vare sig du packar inuti bilen, på takräcke eller i takbox är det viktigt att du lägger ner lite tid och omtanke på hur lasten packas och surras. Gör du på fel sätt, finns risk för att du försämrar bilens köregenskaper eller tappar last på vägen och därmed äventyrar trafiksäkerheten för dig och dina medtrafikanter.

Takräcke och takbox
Börja alltid att kolla i instuktionsboken vad bilens högsta tillåtna vikt på taklast. Lastbågar och takräcke måste skruvas fast ordentligt, fördela lasten jämt och förankra den väl så att den inte kan förskjutas. Är lasten dåligt fastsatt kan den lossa och bli en dödande projektil.

Invändig last
Lasten inuti en bil kan röra sig framåt, bakåt och i sidled. Stuva lasten mot ryggstöd och sidor. Lägg ner last som kan tippa. Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät. Finns det lastöglor – använd dem. Ha inga lösa föremål på hatthyllan. Gör du en kraftig inbromsning så kan de komma farande som projektiler. Saker ökar snabbt i vikt vid en krock. En väska som väger 5 kg väger 200 kg vid en kollision i 50 km/tim.

Fler trafiksäkerhetstips!
Håll alltid avstång till framförvarande bil. Speciellt vid halt väglag.
Håll hastigheten. Det är bättre att komma fram lite senare än det var tänkt än att inte komma fram överhuvudtaget.
Var utvilad. Känner du dig som förare trött, stanna och vila en stund och drick någon uppiggande dryck innan ni fortsätter resan.

---
Vill du veta mer om säker lastning?

PDF: Råd och tips för lastning

Dags för sportlov - lasta rätt!

2020-02-10