Sommar och trafik

Nu är det sommar med soliga dagar och ljusa kvällar. Efter pandemitiden ska vi åter ut på vägarna under sommarveckorna och träffa vänner och bekanta som inte bor i vår närhet. Det ska bli trevligt. Men det finns faror jag vill varna för.

Det pågår asfaltarbeten på många av de sträckor vi ska köra. Sänk hastigheten till påbjudna 30 km/timme vid passering av arbetsplatserna så du hinner stanna och inte skadar arbetare som är på vägen. Anpassa hastigheten efter vägförhållandena i övrigt.

Tänk på att förare av bil med husvagn är ovana i början av sommarsemestern. Visa hänsyn. Inga onödiga omkörningar. Håll avstånd till framförvarande fordon så du hinner reagera när denne hastigt bromsar in. Antalet långsamgående fordon, typ A-traktorer ökar i antal och de skapar köer. Låt dig inte irriteras av detta, behåll ditt lugn. Ta gärna en paus vid någon vackert belägen rastplats och njut av vacker utsikt och det kaffe/te som du tagit med dig. Har du planerat din resa med goda tidsmarginaler så kommer dina sommarresor att bli sköna och olycksfria.

Glad sommar!

NTF Västernorrland

Äldrerådet

Kjell Mycklén

Sommar och trafik

2022-06-27