NTF Västernorrland

Trafiknykterhetens Dag, 7 maj 2014

är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som blivit offer för rattfylleriolyckor och deras anhöriga.

Manifestationer mot rattfylleri äger rum i hela landet och på nyheterna talar man om rattfylleriproblematiken och dess konsekvenser i Sverige. Dessutom genomför polisen denna onsdag en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i hela Sverige, alltså även i Västernorrland.

Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter och för grovt rattfylleri fängelse. Körkortet återkallas så gott som alltid. Och den som får sitt körkort återkallat längre än 12 månader måste göra ett nytt förarprov.

Den som rapporteras för rattfylleri ska dessutom erbjudas samtal med socialtjänsten eller beroendevården. Samtalet kan leda till behandling och stöd för att komma tillrätta med ett beroende. Detta är en samverkansmetod som kallas SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken) där Polisen, Kustbevakningen, Tullverket, socialtjänst och beroendevård arbetar tillsammans.

- Under förra årets dag påträffades 10 onyktra fordonsförare i nykterhetskontroller i Västernorrland. Sorgligt nog är vi ganska övertygade om att vi påträffar lika många under årets kontroller och kanske flera. Lämna tips om misstänkta rattfyllerister på telefon 114 14 så kan vi hjälpas åt att stoppa rattfyllerikörningarna, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland

Under denna dag kommer MHF XYZ att anordna olika aktivitet runt om i länet.

- Alkohol påverkar omdömet. Personer som i nyktert tillstånd aldrig skulle kunna tänka sig att sätta sig bakom ratten kan göra en annan bedömning efter ett besök på krogen, speciellt om det saknas goda kommunikationsmöjligheter. Vi tror att det går att påverka den här typen av felbeslut med hjälp av information, därför sprider NTF budskapet KÖR NYKTER !, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland

För frågor och mer information kontakta:
IngaSara Cardell, MHF XYZ 070-2097394
Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland, 0611-232 25


2014-05-05