NTF Västernorrland

836 barn går baklänges för trafiksäkerhet i Västernorrland

Under Barnsäkerhetens dag den 22 maj kommer 36 400 förskolebarn över hela landet att marschera baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen. Det vill säga bakåtvänt. Volvia Försäkringar och NTF står bakom initiativet som bygger på en undersökning där det framgår att 30 % av landets 0-4 åringar sitter felvänt när de åker bil.

– Med Barnsäkerhetens dag vill vi sprida kunskap om hur barn färdas säkert i bilen.
En undersökning vi låtit göra visar att 30 procent av 0-4-åringarna sitter framåtvända i bilen trots att all statistik och erfarenhet visar att bakåtvänt åkande är det absolut säkraste, säger Sofia Bergfors, marknadsansvarig på Volvia Försäkringar.

Den 22 maj genomförs Barnsäkerhetens dag för femte året i rad på initiativ av Volvia Försäkringar och NTF. Höjdpunkten under dagen är en baklängesmarsch där 36 400 barn i år går baklänges för att manifestera sin rätt att sitta säkert i bilen – det vill säga bakåtvänt upp till fyra års ålder.

– Barn som sitter framåtvända i bilbarnstolen löper dubbelt så stor risk, jämfört med barn som sitter bakåtvända, att skadas svårt vid en eventuell krock. För att skydda små barn i bilen rekommenderar vi bakåtvänt åkande upp till minst 4 års ålder, säger Mona-Lill Landström på NTF Västernorrland.

Barnsäkerhetens dag instiftades 2009 på initiativ av Volvia Försäkringar och NTF. Efter årets marsch kommer närmare 200 000 förskolebarn ha deltagit baklängesmarscherna.

Volvia har i flera år arbetat med att öka kunskapen om hur barn färdas säkert i bilen. Varje år tillkommer dock nya föräldrar som behöver informeras och därför är barnsäkerhet i bil en ständigt aktuell fråga.

Dessa förskolor kommer att gå baklänges den 22 maj.
Solgårdens förskola
Gulsippans Förskola
Kullens förskola
Lilla Förskolan
DBV Tryggheten
Lillängets förskola. Avd.Räven
Spelevinken Förskola
Älvstrandensförskola Öringen
Örnens Förskola
Banafjäls förskola
Bergeforsens förskola
Bergeforsens Förskola
Strinnemyrans förskola
Eislan
Hemmanets förskola
Essviks förskola
Föräldrakooperativet Kulla Förskola
Föräldrakooperativet Kulla Förskola
Anundgårdsförskola
Ljustorps Förskola
Brösta förskola
Turinge förskola
Mycklings förskola


2013-05-21