NTF Västernorrland

Barn marscherar baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen

Torsdag den 7 maj är det återigen dags att fira Barnsäkerhetens dag!
För sjunde året i rad genomförs dagen på förskolor runt om i landet för att uppmärksamma barnens rätt att alltid sitta säkert i bilen. För att sätta ljuset på hur viktigt det är sitta bakåtvänt så länge som möjligt, upp till minst fyra års ålder, så har 230 000 barn gått den tokiga baklängesmarschen där man går baklänges från mål till start. Barnsäkerhetens dag anordnas av Volvia tillsammans med NTF.

– Syftet med Barnsäkerhetens dag är att öka kunskapen om hur barn färdas säkert i bilen. Tyvärr placerar nästan en fjärdedel av alla småbarnsföräldrar sina barn felvända i bilen. Något som beror på okunskap och att det varje år tillkommer nya föräldrar som behöver information om hur barn färdas säkert i bilen.

– För att skydda små barn i bilen rekommenderar vi bakåtvänt åkande upp till minst 4 års ålder. Risken för att ett barn skadas allvarligt vid en krock är upp till fem gånger högre om barnet sitter framåtvänt istället för bakåtvänt. Vid en krock utsätts nämligen barnets nacke för våldsamma krafter i en framåtvänd stol. En bakåtvänd bilbarnstol fångar däremot upp kraften bättre och skyddar barnets känsliga huvud och hals, säger Mona-Lill Landström på NTF Västernorrland.

I Västernorrland är 723 barn som kommer att delta i Barnsäkerhetens dagen.

Dessa förskolor kommer att vara med:
Lillängets förskola, Sollefteå
Bergeforsens förskola, Bergeforsen
Nyckelpigan förskola, Östavall
Lugnviks förskola, Lugnvik
Dagbarnvårdarna Tryggheten, Kramfors
Lilla Förskolan, Härnösand
Villastrand, Alön
Bergeforsen, Krutgränd, Bergeforsen
Eislans Förskola, Edsele
Kråkans Förskola, Helgum
Solstrålens Förskola, Härnösand
Hemmanet, Kvissleby
I ur och skur, Långsele
Åsta förskola, Matfors
Älgens Förskola, Näsåker
Älvstranden förskola, Sörberge
Örens Förskola, Timrå
Skogsgläntan, Örnsköldsvik

Media är välkomna att medverka vid de lokala marscherna den 7 maj.

För mer information, kontakta:
Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland 0611-23225


Fakta om Volvia
Volvia, som från början var Volvos eget försäkringsbolag, specialiserar sig på försäkringar för Volvo. Volvia Försäkringar har i flera år jobbat aktivt med frågor inom barnsäkerhet. Med initiativ som ”Barnsäkerhetens dag” och ”Baklängesmarschen” har Volvia riktat fokus mot barnens rätt att alltid sitta säkert i bilen. Volvia ingår sedan 2001 i Försäkringsbolaget If och finns i Sverige, Norge Finland och Danmark.


Fakta om NTF
NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande är en oberoende, idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en säker trafik. Målet är en säker trafik där ingen dödas eller skadas allvarligt. NTF ska öka människors, företags och organisationers förmåga och vilja att ställa krav på och själva bidra till varaktiga förbättringar av trafiksäkerheten. Dessutom ska NTF medverka till att ge insikt om trafiksäkerhetens betydelse för folkhälsan.


2015-05-06