NTF Västernorrland

Extra kontroller nästa vecka

Ökat fokus på rattfylleri

Polisen fortsätter arbeta aktivt mot rattfylleri.:SLUTSLUTFET

Nästa vecka, 7-13/12, infaller polisens sista insatsvecka för i år, denna gång med fokus på rattfylleri. Insatsveckan är gemensam inom EU.

De allra flesta förare i Sverige är nyktra, men ändå kräver alkohol och droger i trafiken årligen alltför många liv och skador. Totalt dör cirka 80 personer varje år i en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka (2014 var antalet 75 omkomna).

- Många av de som kör berusade har alkoholproblem och behöver vård, här spelar polisen en avgörande roll genom att erbjuda kontakt med vården. Sen måste attityden till alkohol och bilkörning fortsätta stärkas – det är aldrig ok att sätta sig bakom ratten efter några glas vin eller dagen efter en blöt fest. Här har vi alla ett gemensamt ansvar tillsammans med bland andra skola, föräldrar, polis och socialtjänst, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland.

Metoderna att stoppa rattfylleri, förutom polisens arbete, är tekniska system som alkolås, vård till missbrukare, information till ungdomar och föräldrar och ett generellt arbete som stärker normen att alkohol och trafik aldrig hör ihop. NTF fortsätter att arbeta genom skolan, för att få fler lärare att lyfta problematiken i högstadier och gymnasieskolor.

Samverkan mellan polisen och andra aktörer är viktig, men även tips från allmänheten. Polisens arbete bygger idag på lokala förutsättningar och tips, allt för att hitta rattfylleristen innan det sker en olycka. När det dolda missbruket synliggörs, kan även hjälp ges till många barn som far illa – ett arbete som även det är prioriterat inom polisen.

- Med de resurser som finns fortsätter polisen att arbeta aktivt mot rattfylleri. Vi arbetar utifrån lokala förutsättningar och att vara där problemen finns, som till exempel tidiga morgnar vid idrottsanläggningar, utanför Systembolag eller utifrån olika tips, säger Stefan Westerlund, Trafikpolisen i Västernorrland.

Misstänker du att någon i din närhet kör berusad? Tipsa polisen på telefon 114 14.

Kontaktpersoner:
Stefan Westerlund, Polismyndigheten 070-312 34 34
Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland 0611-23225


2015-12-04

Om oss Erbjudanden Organisation

Tel: 070-3698756

Vardagar 08.00-16.00, lunch 12.00-13.00
vasternorrland@ntf.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev  

Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker och hållbar trafik. NTF arbetar på ideell och demokratisk grund genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda.