NTF Västernorrland

Extra många poliser är i tjänst ute på vägarna.

Vecka 50 är en så kallad insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken. Det innebär att extra många poliser är i tjänst ute på vägarna.

Allt fler kvinnor kör onyktra
När det gäller trafiksäkerhet är kvinnor säkrare; de använder till exempel bälte oftare och de håller hastigheten oftare. Kvinnor kör också oftare utan alkohol i kroppen, men under de senaste åren ökar andelen kvinnor som åtalats för grovt rattfylleri.
Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Statistik visar att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer har alkohol i blodet. Under de senaste fem åren har antalet personer som åtalats för grovt rattfylleri minskat, från drygt 5000 personer år 2008 till drygt 4000 2012. Men det är bara männen som står för minskningen, andelen kvinnor har under samma tid ökat. (Källa: BRÅ) Gränsen för grovt rattfylleri är 1,0 promille alkohol i blodet.

I Västernorrlands län var det under 2012 totalt 391 misstänkta personer avseende alkoholrattfylleri varav 46 kvinnor (12 %). För drograttfylleri misstänktes samma år totalt 178 personer varav 15 kvinnor (8 %).

- Det är sorgligt att kvinnornas utveckling inom detta område pekar åt fel håll. En person som kör med så mycket alkohol i kroppen har alkoholproblem och borde få vård. Samtidigt måste vi alla ta ett ansvar, både för vår egen körning men också genom att anmäla om man befarar att någon i sin närhet kör berusad, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland.

Under veckan pågår polisens insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken.


Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland Tfn 0611-232 25 mobil 070-369 87 56.


2013-12-09