NTF Västernorrland

Fallolyckor bakom nära hälften av alla allvarligt skadade i trafiken.

Varannan gångtrafikolycka sker under januari-mars, så nu när halkan är här är det hög tid att skaffa broddar till skorna. NTF har tillsammans med PRO i Västerbotten och Norrbotten genomfört ett konsumenttest av halkskydd.

2012 blev cirka 3 600 personer allvarligt skadade för att de halkat eller fallit omkull på våra vägar. Det är nästan hälften av alla allvarligt skadade i vägtransportsystemet. Dessa olyckor har ökat under de senaste åren, troligen på grund av de snöiga och isiga vintrarna i kombination med dåligt underhåll.

Bland de skadade gångtrafikanterna är äldre överrepresenterade, eftersom de är skörare.

- Vi behöver alla sätta på oss broddar när det nu blivit halt, men det är extra viktigt att vara försiktig när man är äldre, säger NTFs ordförande Monica Green.

NTF har tillsammans med PRO i Västerbotten och Norrbotten under december i fjol testat tio olika halkskydd. Testet är ett enkelt konsumenttest, där varje produkt testats av 5-9 personer vid någon eller några promenader.

Samtliga halkskydd som testats är CE-märkta, har skydd under hela foten och är avsedda för promenad. De som testpersonerna tyckte bäst om var Springyard Stablegrip, Flexibel (Apoteket) och Icegripper Mint Kalix.

Läs testpersonernas samlade omdömen och betyg >>

- Om vi gångtrafikanter tar vårt ansvar och använder halkskydd hoppas jag verkligen att de som ansvarar för gångvägarna tar sitt och satsar på underhåll. Först då kan vi slippa alla dessa allvarliga skador, säger Monica Green.

Checklista inför köp av halkskydd
•Skyddet ska vara CE-märkt
•Prova skyddet på skon! Storleksanpassningen är inte alltid så bra
•Prova om du enkelt kan ta på och av skyddet (det är betydligt enklare att sätta på skyddet innan du tar på dig skon)
•Säkrast att ha ett skydd som täcker hela foten, inte bara häl eller tå


2014-01-14