NTF Västernorrland

Här är några tips för dig som går eller cyklar i vintertrafiken.


Dubbdäck och cykelhjälm
80 procent av alla cyklister som skadas allvarligt skadas vid singelolyckor. Halt underlag är en av de främsta orsakerna till dessa singelolyckor. Förutom att det är viktigt med effektiv snöröjning och halkbekämpning av cykelvägar, kan man som cyklist göra mycket för att motverka risken att skadas allvarligt.

Använd dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup. Dubbdäcken ger bättre grepp, och dessutom innehåller de mer gummi, vilket gör att de inte blir lika hårda som vanliga däck. Det är bra att ha smalare däck på vintern eftersom de skär genom snön bättre. Och om en av alla de cykelolyckor som sker varje år skulle råka drabba just dig, så är hjälmen din bästa livförsäkring.

Belysning
Belysning och reflexer är extra viktiga under den mörka årstiden. Många kollisioner med bilar sker i mörker. Använd belysning med fast vitt eller gult ljus fram och rött ljus bak, och använd reflexer mellan ekrarna. Det finns även däck med inbyggd vit reflex. Med reflexväst syns du riktigt bra.

Serva cykeln
Se till att cykeln är i bra skick – rengör och smörj den, och kolla att bromsklossarna inte är nedslitna. Du kan också lämna in cykeln för en genomgång inför vintern hos din cykelhandlare.

På med reflexen och bra vinterskor!
Den som inte syns finns inte

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil som har halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig.

Placera reflexerna långt ner på ben och armar. Då syns de bäst.

Fotgängarnas vinterdäck
Även valet av skor är viktigt. De flesta fotgängare som skadas allvarligt i trafikmiljön gör det i samband med fallolyckor, Halka är den vanligaste orsaken till dessa invalidiserande skador och det är framför allt medelålders och äldre personer som drabbas. Genom att använda vinterskor med sulor som ger bra fäste kan man minska risken att råka ut för fallolyckor. Som ett extra skydd kan man med fördel använda något av de halkskydd som finns att köpa i handeln.


2014-11-11