NTF Västernorrland

Nästa vecka får många blåsa!

Under luciaveckan 8-14 december, är det dags för Polisens sista insatsvecka 2014. Fokus för veckan är rattfylleri och Polisen gör då extra många alkoholutandningsprov.

Antalet rattfyllerister som påträffas vid polisens alkoholkontroller har minskat under de senaste åren, samtidigt som Trafikverket bedömer att andelen nykter trafik ligger still och inte har blivit bättre från 2012 till 2013. En förklarande orsak kan vara att polisen gör färre alkoholutandningsprov.

- Nästa vecka gör vi en kraftsamling i arbetet mot rattfylleri. Förutom att hitta rattfylleristerna informerar vi också om den vård man har rätt till, så att vi slipper se dem fulla bakom ratten igen, säger Stefan Westerlund, Trafikpolisen Västernorrland.


Diagrammet visar antalet årliga resultat av alkoholutandningsprov och totala rattfylleribrott i Västernorrland.

Förutom att hitta och rapportera rattfyllerister, har Polisen också ett uppdrag att berätta om den vård man kan få enligt SMADIT metoden (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken). Tanken är att rattfylleristen ska få ett erbjudande om ett samtal med socialtjänsten/landstings-vården inom 24 timmar eller så snart som möjligt. Som ertappad rattfyllerist kanske världen rasar, men genom att ta tag i problemen finns en lösning.

- NTF tycker att Polisen borde ha resurser att göra ännu fler alkoholutandningsprov, samtidigt måste alla förstå att det aldrig är okey att sätta sig bakom ratten när man är berusad. Det budskapet måste ut men det räcker inte, Polisens arbete och tvingande system i form av alkolås är en förutsättning för en positiv utveckling, säger Monica Green, ordförande NTF.

- Alkohol påverkar omdömet. Personer som i nyktert tillstånd aldrig skulle kunna tänka sig att sätta sig bakom ratten kan göra en annan bedömning efter ett besök på krogen, speciellt om det saknas goda kommunikationsmöjligheter. Vi tror att det går att påverka den här typen av felbeslut med hjälp av information, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland

Kontaktpersoner.
Mona-Lill Landström tfn 0611-232 25
Stefan Westerlund, Polismyndigheten i Västernorrlands län 070-312 34 34


2014-12-03