NTF Västernorrland

Oseriös marknadsföring av fordon till barn!

Letar du fortfarande efter julklappen? När det kommer till olika sätt att ta sig fram, finns både säkra och farliga produkter för barn. Till ett litet barn passar ett lekfordon bäst men marknadsföringen är ibland vilseledande, så säkerställ att det verkligen rör sig om en produkt avsedd för små barn.

Även det lilla barnet vill ibland kunna ta sig fram på annat sätt än till fots. Innan det är dags för den tvåhjuliga cykeln passar en balanscykel bra. Det är en liten cykel utan trampor, där barnet knuffar sig fram med fötterna i marken.

Läs mer om balanscykeln på:Lekfordon - NTF Konsument

Tyvärr marknadsförs även t ex bensindrivna fyrhjulingar till barn. Dessa fordon får inte köras av barn under 15 år, inte ens på den egna tomten. Eftersom de räknas som moped (klass I eller klass II) eller t o m motorcykel krävs förarbevis eller körkort. Undantag görs inom godkänt inhägnat tävlingsområde.

Intresset för fyrhjulingar, och därmed också olyckorna, ökar. Under åren 2007 – 2010 skadades cirka 7000 personer på fyrhjuling, i cirka 40 procent av olyckorna var barn under 15 år inblandade. (Ökad säkerhet på fyrhjulingar, Trafikverket).

Läs mer behörigheter och lagen på:Fyrhjulingar - NTF Konsument

- Om du vill köpa ett fordon till ditt barn eller barnbarn, fundera en extra gång på om fordonet är säkert eller inte! Sen måste handlarna börja ta sitt ansvar och inte marknadsföra fordon till barn som de inte får köra, säger Monica Green, ordförande NTF.

NTFs konsumentsida har nyligen uppdaterats med information om elcyklar och segways. Kanske kan dessa vara intressanta julklappar till vuxna? Men tänk på säkerheten även här!


Fakta om lekfordon
•Högsta tillåtna hastighet 6 km/tim
•Om fordonet är utrustat med motor måste det vara en elmotor*
•Avsett för barn under 14 år
•Barn på lekfordon ses som gående i trafiken
•Exempel på lekfordon är balanscykel, trehjuling, sparkcykel/kickbike, bobbycar etc

*ett fordon med förbränningsmotor kan aldrig räknas som ett lekfordon och den som framför ett fordon som inte är godkänt för användning i trafik får böta. Vårdnadshavare kan dömas för tillåtande av olovlig körning.


2015-01-09